(Foto: AP)
Zanimivosti

Zlomljeni nogi navkljub odtekel 200 metrov in Američanom zagotovil finale

Zanimivosti - petek, 10.08.2012 ob 16:41

Manteo Mitchell je v ameriški štafeti 4 x 400 metrov v predtekmovanju olimpijskih iger v Londonu tekel v prvi predaji, sredi teka pa si je zlomil piščal. Kljub temu je predal Joshui Manceju ter skupaj s Tonyjem McQuayjem in Bryshonom Nellumom v skupini dosegel drugo mesto po fotofinišu in najhitrejši čas (2:58,87) v zgodovini kvalifikacij na OI.

Američani so dosegli isti čas kot prvouvrščena bahamska četverica (2:58,87). “Sredi teka sem slišal pok in takoj sem vedel, da ne gre za kaj dobrega. Čutil sem, kot da bi mi nekdo nogo prelomil na pol. Vsak naslednji korak, ki sem ga naredil, je bil bolj boleč,” je dejal Mitchell. To se je zgodilo po dobrih 200 m in 25-letni atlet je preostanek, 199 m, pretekel poškodovan. Kljub temu so mu namerili čas 46,1 sekunde, kar je dobre pol sekunde počasneje od slovenskega rekorda (45,43), ki ga je Matija Šestak dosegel 23. avgusta 1999 v Sevilli.

Američani so osvojili osem zaporednih olimpijskih medalj, ko so nastopili v finalu. “Čeprav je atletika individualni šport, pa je pri štafetah vse zelo drugače. Nikakor si ne želiš razočarati preostalih treh članov, ki so odvisni od tebe. Poleg tega te gleda ves svet. Bilo je težko in to sem tudi čutil, vendar se nisem predal. Prigovarjal sem si lahko le ‘usoda, osredotočenost, finiš’. Mislim, da bi vsakdo na mojem mestu storil podobno. Opravil sem le svojo nalogo,” je skromno dejal Mitchell, ki je po opravljenem nastopu odšepal ob rob steze, po nastopu pa so ga odpeljali v bolnišnico.

Ne gre za zapleteni zlom

Zdravniški izvidi so pokazali, da si je zlomil piščal, vendar ne gre za zapleten zlom, zdravljenje pa naj bi se končalo v štirih do šestih tednih. Osnovno poškodbo, ki je po napornem naprezanju v kvalifikacijah dokončno pripeljala do zloma piščali, je staknil nekaj dni pred tekmo v olimpijski vasi, ko mu je spodrsnilo na stopnicah. Sprva je bilo vse skupaj videti zelo nedolžno in tudi treningi, kot je dejal Mitchell, so potekali nemoteno. Sedaj pa ima mavec na nogi in hodi s pomočjo bergel.

Finalni nastop, ki bo danes ob 22.20 po slovenskem času, si bo lahko le ogledal na tribunah olimpijskega stadiona. Kljub temu pa bo dobil odličje, če bodo Američani uspešni, saj je tekel v kvalifikacijah. Četverica ZDA pa ne bo v izraziti vlogi favoritov, saj sta poškodovana tudi LaShawn Merritt in Jeremy Wariner, dobitnika zlatih odličij na OI leta 2004 in 2008. Za Mitchella so bile to prve OI, v mladosti pa je moral zaradi poškodbe že zamenjati šport. V srednji šoli je bil obetaven igralec ameriškega nogometa, vendar ga je trener po tem, ko si je izpahnil ramo, preusmeril v atletiko.

(sta)

Komentarji
  1. Dodaj komentar