(Foto: AP)
Zanimivosti

Sprva izključen, nato poškodovan, dan kasneje pa že olimpijski prvak

Zanimivosti - sreda, 08.08.2012 ob 11:04

Eno izmed najzanimivejših in najbolj neverjetnih zgodb na olimpijskih igrah v Londonu je sinoči prav gotovo spisal Taoufik Makhloufi. Alžircu je bilo še v ponedeljek zaukazano, da na igrah ne sme več nastopiti, le dan za tem pa je bil v teku na 1500 metrov okronan za olimpijskega prvaka.

Taoufik Makhloufi je bil izključen iz nadaljnjega tekmovanja ker je predčasno končal tek na 800 metrov in se po mnenju Mednarodne atletske zveze (IAAF) ni dovolj potrudil. “Alžirski atlet Taoufik ni končal teka. Sodnik je menil, da se ni potrudil, in se je odločil, da ga izključi z vseh nadaljnjih dogodkov tekmovanja,” se je glasila uradna obrazložitev IAAF, posledično pa je to pomenilo, da Makhloufi ne bo smel nastopiti v finalu teka na 1500 metrov, kjer je veljal za enega izmed favoritov.

A le nekaj ur kasneje se je zgodil preobrat. 24-letnik se je pritožil zdravniku, ki mu je nato izdal potrdilo, da se je pri teku na 800 metrov poškodoval, zaradi česar delegatom IAAF ni preostalo drugega, kot da atletu pustijo nastopiti. Ali je bil Alžirec tudi res poškodovan, verjetno ne bo nikoli znano, a le dan kasneje je bila poškodba več kot očitno že preteklost.

Makhloufi je v finalu teka na 1500 metrov nastopil z odliko, v zadnjih nekaj metrih uprizoril neverjeten sprint in se s časom 3:34,08 dokopal do zlate olimpijske kolajne. Drugo mesto je pripadlo Američanu Leonelu Manzani, tretji pa je bil Maročan Abdalaati Iguidera.

Presrečni Alžirec je z zmago postal šele drugi atlet iz svoje države, ki je v tej disciplini osvojil zlato. Pred tem je leta 1996 v Atlanti to uspelo rojaku Noureddine Morceli.

(rk)
 

Komentarji
  1. Dodaj komentar