Foto: AP
Rekordi

Phelps zdaj sam na vrhu lestvice olimpijcev, poklonili so se mu tudi Rogge, Pele in Nowitzki

Rekordi - sreda, 01.08.2012 ob 10:26

Imel je nekaj težav, a 31. julija 2012 je Michael Phelps le postavil nov zgodovinski mejnik: z dvema medaljama, srebrom na 200 metrov delfin in zlatom v štafeti na 4 x 200 m prosto, je ameriški plavalni zvezdnik prišel do 19. medalje na olimpijskih igrah ter prehitel nekdanjo sovjetsko telovadko Lariso Latinino.

Slednja je med leti 1956 in 1964 zbrala 18 medalj (9 zlatih, 5 srebrnih, 4 bronaste), Phelps je od danes pri 19. Ameriški plavalec ima zdaj z iger v letih 2004, 2008 in 2012 15 zlatih medalj, ob tem pa še po dve srebrni in bronasti. Za las pa je Phelpsu ušel drugi rekordni dosežek. Južnoafričan Chad le Clos mu je namreč z zmago v zadnjih metrih tekme na 200 m delfin preprečil, da bi kot prvi plavalec v zgodovini zmagal v isti disciplini na treh igrah zapored, potem ko je bil zlat v Atenah 2004 in Pekingu 2008.

phelps.jpg

Veličastnemu dosežku ameriškega plavalca sta se poklonila tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Jacques Rogge ter nogometni velikan Brazilec Pele.

“Že sama udeležba na olimpijskih igrah je dosežek za vsakega športnika, z osvojeno kolajno postaneš del elite, vendar pa je Michael Phelps z osvojeno 19. kolajno na novo spisal olimpijsko zgodovino in zato pozdravljam njegov enkraten dosežek. Phelps je podrl rekord ruske telovadke Latinine, s čimer se je pridružil skupini športnikov, ki so stremeli k odličnosti v športu,” je ob Američanovemu dosežku poudaril prvi mož olimpijskega gibanja.

Brazilska nogometna legenda Pele pa je na družbenem omrežju Twitter zapisal: “Čestitke @MichaelPhelps za rekord 19 olimpijskih medalj. Resnični šampion.” S pohvalami ni nič kaj zaostajal nemški košarkarski zvezdnik v ligi NBA Dirk Nowitzki: “Phelps in njegovih 15 zlatih medalj. Noro. Živa legenda.”

Phelps je na sam vrh Olimpa skočil tik po tem, ko je v svoji paradni disciplini 200 m delfin v zadnjih metrih moral prepustiti zlato kolajno Južnoafričanu Chadu le Closu, ki je le za pičlih pet stotink ugnal ameriškega šampiona.

Tudi Južnoafričan ni skoparil s pohvalami na račun Phelpsa, čeprav mu je prizadejal boleč poraz: “Že od leta 2004, ko je osvojil šest zlatih kolajn, je moj veliki vzornik in navdih. Vse njegove največje tekme imam shranjene na računalniku. Mislim, da sem si milijon krat ogledal finale delfina v Pekingu, ko je za stotinko premagal Čavića. Ta finale imam shranjenega v najbrž sedmih različnih jezikih. Ker sem si do potankosti ogledal vse njegove tekme, zelo dobro vem, da je najmočnejši prav v finišu. Vem, da se bo slišalo noro, vendar pa sem v tistih zadnjih zamahih mislil, da sem Michael,” je po osvojenem zlatu v delfinu kar vrelo iz ust verjetno največjega Phelpsovega oboževalca.

(sta)

Komentarji
  1. Dodaj komentar