(Foto: AP)
London

Lewis ogorčen nad Romneyjevo izjavo: "Nekateri Američani bi morali ostati doma"

London - petek, 27.07.2012 ob 16:29

LONDON - Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney se je pred dnevi spraševal, ali je London sploh v celoti pripravljen na olimpijske igre. Na njegove izjave se je odzval legendarni Carl Lewis, ki je dejal, da "nekateri Američani pač ne bi smeli nikoli zapustiti domovine“.    

Mitt Romney je na svojem prvem uradnem obisku v tujini v vlogi predsedniškega kandidata padel v globoko jamo, ki si jo je sam skopal. V intervjuju za NBC je namreč dejal, da je britanska prestolnica slabo pripravljena na olimpijske igre, s čimer je skorajda sprožil pravi diplomatski spor.

Britanski premier David Cameron je v odzivu na njegovo izjavo pojasnil, da igre organizirajo v Londonu, ne pa "sredi ničesar“, s čimer se je navezal na zimske olimpijske igre v Salt Lake Cityju leta 2002. Romney je včeraj sicer poizkušati popraviti škodo, ki jo je storil, a je bilo prepozno.

Romney je postal tarča posmeha ne le v Veliki Britaniji, temveč tudi doma. Legendarni atlet Carl Lewis je v odzivu na njegovo kritiko ogorčeno dejal, naj se raje vrne domov. "Resnično, nekateri Američani res ne bi smeli zapuščati svoje domovine. Seveda je London pripravljen,“ je za časnik Independent zatrdil Lewis, ki se je z zlato medaljo na OI okitil kar devetkrat.

Iz Romneyja so se norčevali tudi na ameriški televiziji, londonski župan Boris Johnson pa si ga je privoščil pred 60 tisoč ljudmi, ki so se v četrtek zvečer zbrali v Hyde Parku. "Obstajajo ljudje, ki prihajajo iz drugih delov sveta, in ne vedo, koliko priprav je bilo zadnjih sedem let vloženih v olimpijske igre. Na uho mi je prišlo, da se nek Mitt Romney sprašuje, ali smo pripravljeni.“

Potem je množico vprašal, ali meni, da je London pripravljen. Ta je završala, on pa je dodal: "Smo! Objekti so pripravljeni, tudi stadioni, bazeni, za varnost je poskrbljeno, policisti so v pripravljenosti ...“

Romney je bil v tistem času v bližini parka, saj je v središču Londona zbiral denar za svojo predsedniško kampanjo. Po poročanju časnika New York Times je na večerji zbral vsaj dva milijona dolarjev.

(tak)
 

Komentarji
  1. Dodaj komentar