(Foto: AP)
London

Na olimpijsko kolajno računajo tudi Afganistanci

London - petek, 27.07.2012 ob 16:20

LONDON/KABUL - Iz Afganistana, kjer še vedno divjajo hudi spopadi, ki polnijo naslovnice tujih medijev, prihajajo tudi dobre novice. Čeprav je za mnoge to skoraj nepredstavljivo, se v deželi pod Hindukušem mladi ukvarjajo tudi s športom. Nekaj mladih Afganistancev bo svojo državo zastopalo tudi na poletnih olimpijskih igrah v Londonu.

Med njimi je tudi taekwondojist Rohulah Nikpai, ki je na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 v kategoriji do 58 kilogramov osvojil bron, v Londonu pa meri na sam vrh. V Pekingu je postal prvi in edini Afganistanec, ki je osvojil olimpijsko medaljo.

“Trenutek mojega življenja je bil, ko sem videl, kako veseli so bili Afganistanci, ko sem se domov vrnil z medaljo. Zelo vesel sem, da sem bil jaz tisti razlog za upanje in veselje ljudi,” je za nemško tiskovno agencijo dpa skromno dejal 25-letni Nikpai.

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj mu je zaradi velikega uspeha v Kabulu podaril hišo, od skupine afganistanskih podjetnikov pa je dobil avto in 10.000 dolarjev. V državi, ki jo pretresa nasilje, je postal heroj in ljubljenec občinstva.

Nikpai v Londonu meri na zlato, a bo za svojega nasprotnika izvedel tik pred tekmo, ki bo 9. avgusta, drugi dan tekmovanja v taekwondoju. “Mislim, da na londonskem turnirju ne bo težav,” je dejal. Prepričan je, da mu niti vreme niti ramadan ne bosta predstavljala težav.

V Afganistanu so priljubljene vse vrste borilnih večin – od karateja, kickboxinga, juda do taekwondoja. Športnih klubov je veliko, a nimajo potrebnih sredstev za učinkovite treninge. Nikpai trenira v Kabulu, a mora pred velikimi turnirji na zaključne priprave v tujino. Pred Londonom se je na primer odpravil v Južno Korejo.

V šestčlanski afganistanski ekipi je tudi 23-letna Tamina Kohistani, ki tekmuje v teku na 100 metrov, Afganistan pa bo zastopala kot edina ženska tekmovalka. Nastop v Londonu ni pomemben le zanjo – pomemben je za vse ženske v deželi pod Hindukušem, pravi mlada atletinja.

“Meni in moji državi to pomeni veliko. Veliko ljudi me je želelo zbegati, želeli so, da bi nehala trenirati, vendar sem tu,” je dejala. “Predstavljam državo, ki jo vsak dan pretresajo samomorilski napadi. Pomembno je, da je dekle iz takšne države lahko tu,” je dodala.

Priznava, da bo “čudež”, če se ji bo uspelo uvrstiti v finale, kaj šele, da bi posegla po odličju. Kohistanijeva je visoka 1,60 metra, teče z naglavno ruto, njen osebni rekord pa je pri 15 sekundah, kar je več kot štiri sekunde počasneje od dolgoletnega svetovnega rekorda slovite Florence Griffith-Joyner.

(sta)

Komentarji
  1. Dodaj komentar