(Foto: Reuters)
Rokomet

Francoski rokometaši ubranili zlato iz Pekinga

Rokomet - nedelja, 12.08.2012 ob 18:10

Francoska moška rokometna reprezentanca je na olimpijskih igrah v Londonu osvojila zlato kolajno, potem ko je v finalu premagala Švedsko z 22:21 (10:8). Francozi so tako ubranili zlato iz Pekinga 2008.

Francija je v Londonu poskrbela ne le za novo zlato kolajno, temveč tudi za zgodovinski dosežek. Izbranci Clauda Onestaja so namreč postali prvi, ki jim je uspelo ubraniti olimpijski naslov. Presenečenje turnirja Švedi so v finalu, ki sta ga sodila Slovenca Nenad Krstič in Peter Ljubič, sicer zgodaj povedli, a Francozi so že po prvem polčasu vodili za dva gola in vodstva niso več spustili iz rok. Švedi pod vodstvom nekdaj izvrstnega rokometaša Staffana Olssona so tako pred očmi švedskega kraljevega para osvojili četrto olimpijsko srebro po letih 1992, 1996 in 2000.

Rumeno-modri so odločno začeli tekmo in v deveti minuti prvič na tekmi povedli, ko je za 3:2 zadel Kim Ekdahl Du Rietz, v 12. minuti pa so z zadetkom Niclasa Ekberga ušli na 5:3. Izkušeni Francozi pa so hitro odgovorili. Švedi so zadnjič na tekmi vodili v 16. minuti s 6:5, po izidu 7:7 pa sta Michael Guigou z dvema in Xavier Barrachet z enim golom naredila delni izid 3:0 ter Francijo popeljala na 10:7.

V drugem polčasu so imeli galski petelini večkrat priložnost to prednost nadgraditi, a jim to ni uspelo, še več, v 46. minuti so se Švedi – znova z zadetkom Ekberga – približali na 15:16, kar je dalo novo upanje skandinavskim navijačem. A štirikratni svetovni prvaki so jih hitro ohladili in spet pobegnili za tri zadetke. Zadnje švedsko upanje na tekmi je vzbudil Ekberg v 59. minuti, ko je zadel za 21:22, že pred tem pa je bil izključen še Nikola Karabatić. Kljub igralcu manj na igrišču pa je Franciji zlato dokončno zagotovil spretni Luc Abalo, ki je 39 sekund pred koncem zabil za 22:20. Švedi so v izdihljajih tekme lahko le še ublažili poraz.

Pri Francozih je bil s petimi zadetki najboljši strelec Guigou, svoje delo pa je znova dobro opravil tudi najboljši vratar OI 2012 Thierry Omeyer, ki je zaustavil nekaj ključnih švedskih strelov. Pri Švedih pa je šest zadetkov dosegel Ekberg, ki je bil s 50 zadetki tudi najboljši strelec olimpijskega turnirja.

Statistika:

* Dvorana Basketball Arena, gledalcev 10.000, sodnika: Krstič in Ljubič (oba Slovenija).
* Francija: Fernandez 2, Dinart, Barachet 4, G. Gille, B. Gille, Narcisse 4, Honrubia, Karaboue, Karabatić 1, Omeyer, Accambray 1, Abalo 4, Sorhaindo 1, Guigou 5 (3).
* Švedska: M. Andersson, Gustafsson, K. Andersson 3, Kallman 2, Jernemyr, Ekberg 6 (2), Larholm 5, Karlsson, Jakobsson, Sjostrand, Petersen 2, Ekdahl Du Rietz 2, Zakrisson, Nilsson 1.
* Sedemmetrovke: Francija 4 (3), Švedska 2 (2).
* Izključitve: Francija 8, Švedska 4 minute.
* Rdeč karton: /.

V postavi prvenstva kar trije Švedi

Kljub temu, da so rokometni finale na olimpijskih igrah dobili Francozi (22:21), so bili v idealno postavo iger izbrani kar trije švedski rokometaši. Šved Niclas Ekberg je bil s 50 goli tudi najboljši strelec prvenstva.

V idealno postavo so bili izbrani Švedi Kim Andersson, Jonas Kallmann in Ekberg, Islandec Aron Palmarsson, Francoz Nikola Karabatić, Hrvat Ivan Čupić in Španec Julen Aguinagalde.

(sta)

Komentarji
  1. Dodaj komentar