(Foto: AP)
Atletika

Maratonska preizkušnja Kenijcu Kiprotichu, Kobe dobil zalet za Rio

Atletika - nedelja, 12.08.2012 ob 15:27

Slovenski maratonec Primož Kobe je na olimpijskih igrah v Londonu zasedel 46. mesto (2:19,28) med 90 uvrščenimi tekači. Zmagal je Stephen Kiprotich iz Ugande (2:08:01) pred Kenijcema Abelom Kiruijem (+0:26) in Wilsonom Kipsangom Kiprotichem (+1:36). Kobe je danes izboljšal najboljšo slovensko maratonsko uvrstitev na OI (Roman Kejžar, 54. mesto).

Novomeščan iz Cikave Primož Kobe šele dobri dve leti resneje trenira atletiko. V relativno kratkem času je profesor športne vzgoje zelo napredoval in danes izboljšal dozdajšnjo najboljšo slovensko uvrstitev na olimpijskih maratonih, ki jo je imel s 54. mestom v lasti njegov sedanji trener Roman Kejžar. Slednji je bil v Pekingu 2008 še 67., odtlej pa svoje znanje prenaša na slovenske maratonce in maratonke, pod njegovim vodstvom med drugimi vadi tudi Žana Jereb.

Kobe je danes na progo krenil zelo hitro, glede na štart se je obetal čas okrog 2:12. A nato je le umiril tempo in s tem eno skupino pustil teči naprej. Po začetnem 78. mestu je uvrstitve pridobival iz kilometra v kilometer, iz kroga v krog. Na 15. kilometru je bil 76., nato napredoval na 70. mesto, se z 68. mesta na tridesetem kilometru povzpel na 62. mesto, na 35 kilometrih je bil 55., na štiridesetih pa 49.

Proga je bila za njegov okus precej zavita, zato mu je na polovici ponagajal tudi “bodec”, bolečina desno pod prsnim košem, zato je malo popustil, a nato do konca nadaljeval z dvema avstralskima tekačema in Islandcem. V cilju je imel sprva mešane občutke, nato pa le dejal, da je s svojo uvrstitvijo zadovoljen.

“Vreme je bilo danes težko, ni se dalo hitro teči. Prvo uro je še šlo, potem pa je postalo prevroče. Zadovoljen sem z rezultatom, če ne bi imel teh težav z ‘bodcem’, bi se dalo še hitreje. Začel sem zelo hitro in ni mi bilo težko, mi je bilo pa težko videti oznake, ki kažejo, kako hiter sem. Sicer sem vedel, da gre hitro, držal sem eno skupino, saj zadaj ni bilo nikogar. Sem zadovoljen,” je v cilju dejal Kobe, ki je imel bučno podporo ob progi.

“To me je držalo gor. Vseskozi sem slišal Slovenija, Slovenija, in ta podpora me res ponesla naprej. Lepo vzdušje je bilo ob progi, česa takega še nisem doživel. Ta olimpijski nastop je nedvomno dobra izkušnja. Pred nastopom sem bil optimističen, vedel sem, da sem dobro pripravljen. To je bila dobra šola za naslednje igre čez štiri leta, tam upam, da bom naredil dober rezultat. Želim si urediti socialni status, da bom lahko v miru treniral, moj cilj je napredovati v maratonu v dveh, treh letih do državnega rekorda in potem se v Riu uvrstiti v prvo polovico kandidatov za visoka mesta,” je še dejal Kobe, ki bo čez mesec dni drugič postal očka.

“Zdaj se moram najprej regenerirati, si odpočiti, potem pa me čakajo doma vesele naloge. Potem pa počasi priprave na nove teke. Če ne bom nastopil na Ljubljanskem maratonu, se bom posvetil treningu za evropsko prvenstvo v krosu,” je zaključil Kobe.

(sta)

Komentarji
  1. Dodaj komentar