Foto: Reuters
Atletika

Ratejeva po sedmem mestu z grenkim priokusom, Špotakova ubranila zlato

Atletika - četrtek, 09.08.2012 ob 23:58

Slovenska atletinja Martina Ratej je v današnjem finalu meta kopja z 61,62 metra, kar ji je uspelo doseči v tretjem poskusu, zasedla sedmo mesto. Zmagala je svetovna rekorderka Čehinja Barbora Špotakova, ki je z metom 69,55 m ubranila naslov z olimpijskih iger v Pekingu 2008.

Ratejeva se je skozi kvalifikacije olimpijskih iger uvrstila med dvanajst finalistk, ko je v drugem poskusu presegla avtomatično kvalifikacijsko normo (62 m) z daljavo 63,60 metra. Danes si je najprej zaželela šest poskusov. To pomeni, da bi se ji po treh metih uspelo prebiti naprej med osmerico, kar je ji prav v tretjem poskusu (61,62 m) tudi uspelo. V prvo je kopje zletelo zgolj nekaj čez 50 metrov, zato je slovenska atletinja namerno napravila prestop, v drugo pa je vrgla 58,89 metra.

V tretje ji je uspel preboj med najboljših osem, na koncu pa se je izkazalo, da je bil to njen najboljši poskus na današnji tekmi sploh. V četrto je namreč spet namerno prestopila, peti poskus se je končal pri 60,11 metra, zadnji pa se je zaustavil še pred 60-metrsko znamko (56,90). Svoj prvi cilj – uvrstitev med osmerico – je sicer izpolnila, od drugega, ko si je zaželela najboljši met v sezoni, pa je bila danes na razprodanem olimpijskem stadionu kar precej oddaljena.

“Očitno danes res ni bil moj dan,” je po ne preveč posrečenem nastopu povedala Konjičanka in v isti sapi poudarila: “Kaj pa vem? Sedmo mesto na olimpijskih igrah res nekaj pomeni in bom verjetno jutri malo bolj zadovoljna s tem dosežkom kot danes. Nisem zadovoljna predvsem s tem, ko sem videla, da ne za drugo ne za tretje mesto ni bil potreben kakšen res dober met. A očitno nisem bila dovolj dobro pripravljena za kolajno.”

Ratejeva je v Londonu sicer naredila korak naprej od povsem ponesrečenega nastopa na junijskem evropskem prvenstvu v Helsinkih, a sama pravi, da ostaja grenak priokus: “Nekako se bom morala s tem sprijazniti, da danes nisem mogla poseči v boj za kolajne. A zagotovo mi ob tem ni lahko pri srcu. Če bi bila v dobri formi, bi bila danes lahko na stopničkah. Brez dvoma ostaja grenak priokus. Enostavno nisem mogla sestaviti dobrega meta, takšnega, da bi kopje poletelo okoli 65 metrov,” je dejala finalistka velikih tekem v zadnjem obdobju razen na letošnjem EP v Helsinkih.

Kljub ne najboljši sezoni Ratejeva pred finalom ni izgubila upanja na dober met. “Kljub težavam to sezono, tudi slabemu nastopu na Finskem, sem verjela oziroma, bolje rečeno, upala, da se bo zgodil met na 65 metrov. A enostavno ne zmorem sestaviti tehničnega modela. Tako da je to, da mi je uspelo priti do sedmega mesta po slabši sezoni, brez dvoma lep uspeh. S tem moram biti zadovoljna. Očitno so v športu tudi padci, letos je žal doletel mene. Treba bo enostavno iti do Ria in čez štiri leta pokazati več,” je sklenila Ratejeva.

V ospredju je 31-letna Špotakova, ki na Češkem nadaljuje tradicijo v metu kopja po legendarnem Janu Železnyju, uspešno ubranila olimpijski naslov. Za svetovno prvakinjo Špotakovo, ki je več kot prepričljivo ugnala konkurenco, se je uvrstila Obergföllova, ki je na SP in EP že osvojila dve bronasti medalji, pred štirimi leti pa je bila na OI tretja. Stahlova, nekdanja evropska prvakinja, je bila tretja, vendar povsem blizu drugi zmagovalni stopnički. Veliko razočaranje pa je pripravila Rusinja Marija Abakumova. Olimpijska podprvakinja iz Aten in svetovna prvakinja iz Daeguja 2011 je z 59,34 m zasedla šele deseto mesto.

 

Komentarji
  1. Dodaj komentar